Monday, February 23, 2015

IE Concerto Febbraio 2015 - Concert February 2015


L'Istituto Europeo è lieto di invitarVi al Concerto degli studenti. Il Concerto avrà luogo giovedì 26 febbraio alle ore 21:00, presso il Palazzo Borgia Guicciardini Salviati in Via del Parione 1, Firenze.

Istituto Europeo is honoured to invite you at the Concert of the students. The Concert will be held this Thursday, February 26 at 9:00 PM at Palazzo Borgia Guicciardini Salviati in Via del Parione 1, Florence.

Segue il programma in dettaglio:

Please find below the program:

- F.P. Tosti: La Serenata
Yurie Manabe (soprano)

- W.A. Mozart: Vedrai, carino, se sei buonino (Don Giovanni)
Mariko Akimoto (soprano)

- G. Rossini: Il rimprovero
Fumi Nakanishi (soprano)

- W.A. Mozart: Venite, inginocchiatevi (Le Nozze di Figaro)
Mariko Kuwano (soprano)

-G. Donizetti: Una furtiva lagrima (L’Elisir d’Amore)
Tomonori Tasato (tenore)

- G. Puccini: In quelle trine morbide (Manon Lescaut)
Ikue Kobayashi (soprano)

Pianoforte: M° Francesca Giovannelli


Vi aspettiamo!!!
Waiting for you!!!

Tuesday, February 17, 2015

Florence people: Domenico Cilenti an Italian famous chef in Florence





My relation with Florence? How did it start?
It started because of my business. I came to Florence as I am a consultant for a restaurant chain: Moyé.
This company owns restaurants in Milan, Miami and Florence… but I decided to live here. Florence has a fascination for me that no other city has.
I am betting on my future in this city. I want to live here. I want my family to live here. I want my children to have an education in this international city.

I arrived in Florence in December, 2014. Now I am sort of settled down. I got used to the city, to her atmosphere, to her unmistakable magic.

Why do I like this town so much?

I think because of her Beauty.

I come from a generous and beautiful land: Apulia. I am from Peschici, a little village in the north of Apulia.
I own a restaurant in this village, Porta di Basso, and with my family I run a relais (http://www.gliortidimalva.it/en/relais.asp).

What is my “mission” in Florence (because I have a mission in Florence!)?
To make known the Apulian food to Florence. To pair the pleasure of eating the typical products of my land with the architectonic beauty of Florence. To assemble the beauty of my region with the Beauty of Dante’s city, in a perfect and incomparable match.

It’s a gamble. My gamble. I cannot fail in this city. It is impossible to fail until this Beauty remains around me and gives me inspiration, day by day.

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Monday, February 16, 2015

Toro Albalá, una de las bodegas más importantes de España


por: https://www.facebook.com/BodegasToroAlbala
por Ana Peinado



Toro Albalá es una de las bodegas más importantes de España en la actualidad, ¿cuáles son sus orígenes?

Los orígenes de la bodega se encuentran en una bodega familiar que se funda en 1844 y que consigue que en 1922 sea ya una empresa. Cuenta como la mayoría de las bodegas andaluzas que se crean a principios de siglo con una venta a tabernas y tabancos. Aunque posteriormente por su paso por la historia llega a consumirse en los mejores restaurantes del mundo.

Pedro Ximenez es una de la variedad más conocida tanto a nivel nacional como internacional, ¿podría contarnos más de el por qué de su éxito?

Pedro Ximénez es la variedad de uvas que tiene la zona de Montilla-Moriles. En cuanto, al vino dulce de pasas se denomina P.X. , este podemos hablar que es nuestra joya de la corona. En el año 2013 conseguimos obtener 100 puntos Parker en uno de ellos, Don PX Convento Selección 1946. Igualmente, hay otros de estos vinos como Don PX Gran Reserva 1983 que poseen casi todas la condecoraciones que se le pueden dar a un vino como Mundus Vini, Adwards wines o el mejor Vino del año dulce en España 2014. No es solamente marketing lo que se encuentra detrás del éxito sino es el trabajo que se realiza desde la cepa a la mesa. Así es como un vino dulce totalmente natural llega con una calidad que recuerda a la de toda la vida.

Sus vinos se exportan por Europa, el sudeste Asiático y Norte América, ¿cuáles son los vinos más destacados aparte del mencionado Pedro Ximénez?

Nuestros vinos se exportan con gran afluencia a todo el mercado asiático. Nos entontramos que el vino se vende muy bien en mercados ya educados como son Francia, Italia, Bélgica, EE.UU, Australia o Canadá. En ellos los Don P.X. de añadas viejas son los que se encuentran más solicitados o aquellos que tienen puntuaciones Parker. En cambio en otros mercados como el asiático vemos que las posibilidades con los generosos son inmensas. En este caso amontillados, olorosos o finos maridan estupendamente con los platos de la cocina japonesa o tailandesa.

por: https://www.facebook.com/BodegasToroAlbala
En el proceso de elaboración, ¿cuáles son los “ingredientes” que distingue la bodega Toro Albalá del resto?

Los ingredientes para un vino natural como el nuestro es unas buenas cepas viejas de uva Pedro Ximénez. El siguiente elemento más importante sería el tipo de madera de las barricas donde se realiza la crianza. Aquí mismo vamos a encontrar que las nuestras tienen en su mayoría más de un siglo o casi un siglo de roble americano. Esa madera vieja es excelente para que el vino sea el mejor. Igualmente, apostamos que nuestros corchos, vidreos o las instalaciones sean de la máxima calidad.

Respecto a España, cómo es la situacion actual de la vinicultura en el país?

En la actualidad España vive su mejor momento para la viticultura. Podemos decir que para todo lo que tenga que ver con la comida, con lo gourmet. Han surgido varias tendencias que ya han podido ser o no promovidas por tv movie pero que han conseguido aficionar a la gente con la cocina de calidad. Por tanto, el vino siempre de calidad. Algo muy bueno para un país tan agrícola como es España.

¿Es más fácil posicionarse actualmente en el terreno nacional que internacional?

En la actualidad, para nosotros es más fácil posicionarse en el mercado interancional donde la competencia de Pedro Ximénez es más escasa, evidentemene. Pero el mercado nacional ofrece ahora más que nunca grandes posibilidades.

Para conocer más la bodega podemos visitar la antigua biblioteca, así como bajar a las barricas para degustar algunos vinos, ¿podría contarnos más sobe la experiencia del enoturismo en Toro Albalá?

El enoturismo para nosotros no es solamente una buena afición que surge en la actualidad para nosotros es la vuelta al origen. Desde la antigüedad el hombre se ha dedicado a la tierra como su primera actividad y luego ha ido pasando al sector servicios como la forma más extendida. Pero lo que se ve aquí es que el mundo se preocupa por saber de dónde vienen los alimentos y cómo se realizan. Es bueno que conozcan todo ello, razón por la cual decidimos crear un templo a ello, una sala que alberga tanto biblioteca, como exposición de tierras de la D.O.P. Montilla-Moriles.

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Friday, February 13, 2015

Higher education systems in Italy and England

by Olga Lenczewska

I study Italian and Philosophy at the University of Oxford in the UK, but this year I’ve been spending some time away from the Anglophone world and dreaming spires of Oxford, as a visiting student in Italy at Università degli Studi di Pavia.

It isn’t all that different. Pavia, unlike the majority of Italian universities, has colleges, each of which, just like at Oxford, comprises student accommodation, common rooms, a few lecture halls, a dining hall, and a library. At Oxford or Cambrdge, however, a college is a must, and all of them are academically equal. At Pavia belonging to a college is optional. Even if you do, only four out of eighteen are considered “di merito”, prestigious, because you have to maintain excellent academic results each semester in order to stay in. The two oldest colleges, Borromeo and Ghislieri, in their beauty and traditions resemble the Oxonian colleges.

The higher education system at the two universities is quite different. Pavia doesn’t replicate the famous Oxbridge system, where, apart from lectures and seminars or labs, students have to produce as many as two essays a week and discuss them in one-to-one meetings with a professor. In Pavia, like in the rest Italy, there are no essays or tutorials. Instead, however, the number of lectures per subject per week is much higher than in England. What’s more, Italian students can’t choose what classes they take, whereas in England there’s a lot of flexibility in this respect. We basically study only what we are really interested in, but this means that we can decide to specialise in a certain area very quickly or not to specialise at all.

Moreover, Oxford allows you to study two courses at the same time and, funnily enough, every student has the same amount of work, regardless of whether he/she is doing one or two courses. This means that if you study only one course, you can take more subjects in it. In Italy, on the contrary, it’s impossible to be enrolled in two departments at the same time.

The most dreaded thing amongst students, exams, are organised differently, too. At Pavia, you need to take exams each semester, but their length and form depends on individual professors. At Oxford, we have exams once a year (or ever rarer, depending on the course), but the are all crammed into one or two weeks and organised in a standardised way: for each subject we take a three-hours’ long, essay-based paper. Producing a bachelor thesis isn’t compulsory in England like it is in Italy and, for those who decide to write it, it usually substitutes one of their final exams.

Finally, I find the student life at Oxford much more diversified than in Pavia. Anything you’ve ever dreamed of doing surely exists in Oxford: from crazy Doctor Who societies, salsa classes or Quidditch teams, to more serious political, religious or cultural clubs. But, to even out, Italian students are generally more open and eager to spontaneously make friends on a night out, endlessly walking around the city centre “in giro”. All these differences taken aside, one thing is sure: you’ll never appreciate what your university gives you if you don’t get a chance to study at a different one on your year abroad!

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Tuesday, February 10, 2015

Florence Chocolate Fair 2015

The fair in the beautiful Piazza Santa Maria Novella
From February 6 to February 15 don’t miss the Handmade Chocolate Fair (Fiera del Cioccolato Artigianale) in Piazza Santa Maria Novella in Florence. The 2015 edition is the 11th one of this delicious fair, the favorite of every glutton. It hosts chocolate producers from every corner of Italy and foreigners too.

Many events in the schedule, in collaboration with Associazione Special Olympics: group dances, workshops of chocolate making for adults and children and even a flash mob scheduled for Saturday February 14, Valentine’s Day.

Chocolate lollipops

Useful Information

Where: Piazza Santa Maria Novella, Florence (3 minutes walking from the train station)

When: From Saturday, February 6 to Sunday, February 15. Monday-Friday from 10am to 8pm, Saturday & Sunday from 10am to 10pm (except Sunday 15: 10am-8pm)

Official website: http://www.fieradelcioccolato.it/





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